2,5 kuukautta kotona – opit, vai onko niitä?

May 29, 2020 | Blog

Maaliskuun viikko 11 alkoi meillä Profit Softwaressa jokseenkin normaalisti. Pitkin viikkoa maailmalta kantautui kuitenkin huolestuttavia uutisia pandemiasta ja luonnollisesti työntekijämme keskustelivat kahvitauoilla ja lounailla siitä, mitä tulee tapahtumaan. Torstaina olimme tilanteessa, jossa moni muukin suomalainen yritys oli: meidän oli suositeltavaa siirtyä etätyöskentelyyn, jotta voisimme varmistaa niin työntekijöidemme turvallisuuden kuin asiakasprojektien jatkuvuuden. Perjantaina enemmistö työntekijöistämme aloitti työskentelyn kotona.

Markkinoinnista ja viestinnästä vastaava Linda Strömsten ja HR Manager Sanna Hyvönen Työterveyslaitoksen videokuvauksissa.

Me.

Se, että meistä on tullut juuri tämä työyhteisö, on ottanut aikaa ja työtä. Menisikö kaikki nyt hukkaan, kun siirrymme määrittelemättömäksi ajaksi kotitoimistolle ja emme näkisi toisiamme? Miten yhteyttä etänä edes pidetään, onko siihen jotain etikettiä? Luonnollisesti meillä on IT-yrityksenä valmius etätyöskentelyyn, olimmehan jo tähänkin saakka toteuttaneet projekteja ihmisten ollessa eri paikoissa tai osan ollessa asiakkaalla, mutta poikkeuksellinen tilanne ja mahdollinen p i t k ä a i ka i n e n etätyöskentely asetti meidätkin uuteen asemaan.

Yrityksen (todellisesta) hengestä on aika vaikea tehdä arviota, kun päivät vietetään toimistolla. Sitä henkeä ei kyseenalaista, koska ihmiset ja työskentelyä tukevat asiat ovat nähtävillä ja koettavissa. Työyhteisössämme on aiemminkin ollut tärkeää auttaa ja tukea työkavereita, kuunnella henkilöstöä ja huolehtia kaikkien jaksamisesta. Korona-aikana olemme tehneet tämän eteen vielä lisää töitä, jotta voimme varmistaa ihmistemme hyvinvoinnin. Kun yli 200 ihmistä alkaa tehdä työtä kotoa käsin, selviää se, mitä me oikeasti olemme: autammeko ja välitämmekö. Olemme tehneet alusta lähtien viikoittaisia kyselyitä, joilla selvitämme, miten meillä voidaan. Iloksemme olemme saaneet huomata, että päivien täyttyessä kokouksista ja kiireestä, nousee yksi asia esiin toistuvasti: ikävä kollegoita kohtaan. Selväksi on käynyt myös se, että me ihmiset tarvitsemme kasvokkain kohtaamisia ja keskusteluja – ne antavat sen extra-energian työpäiviin ja kaikkeen tekemiseemme.

Asiakkaat.

Olemme onnekkaita, sillä olemme yhdessä asiakkaidemme kanssa keskustellen löytäneet uusia tapoja työskennellä. Monet asiakkaat ovat ilmaisseet, että nyt kun etäyhteyksiä ja toimintamalleja on muokattu kuntoon, on huomattu, että työt etenevät etätiimeilläkin. Se, jäävätkö nämä mallit pysyviksi, jää nähtäväksi. Ja sekin päätös tullaan tekemään asiakaskohtaisesti, heitä kuunnellen.

Yhdessä ja yksin.

Jokainen reagoi muutoksiin eri tavoin. Kulunut aika on ollut monin tavoin epävarmaa, ahdistavaa, jopa pelottavaa. Hyvinvointiin ja jaksamiseen on kiinnitetty huomiota ja olemme esimerkiksi pyrkineet viestimään aktiivisesti pienistäkin asioista. Toimitusjohtajamme on viestinyt tilanteesta viikoittain omalla uutiskirjeellään, olemme lisänneet kanavia, joissa ei puhuta työasioita ja viettäneet (virtuaalista) vapaa-aikaa keskenämme esimerkiksi pelaillen ja afterworkejä pitäen. Luonnollisesti vapaa-ajan viettäminen yhdessä on vapaaehtoista ja omasta tilanteesta riippuen osa on kokenut sen tarpeelliseksi, osa taas on halunnut sulkea koneensa ja keskittyä muuhun työpäivän päätyttyä.

Pienet teot.

Kiitos ei ole meillä kirosana. Meillä on jopa kanava, jossa kiitämme toisiamme. Joka viikko tällä kanavalla nostetaan työkavereiden työsuorituksia esiin, tai kiitetään vain siitä, että apua on saatu, kun sitä on tarvittu. Koimme, että kiitoksia olisi mukava esittää jotenkin konkreettisemmin: näyttää työkaverille, että ”mä arvostan sitä, miten aina autat”. Toteutimme kolme viikkoa kestäneen kampanjan, jossa työntekijämme saivat lähettää toisilleen yllätyslahjat. Lahjat olivat luonnollisesti paikallisilta toimijoilta.

Eräs kollega kaipasi toimiston ja muiden työkavereiden ääniä. Sen ajatuksen siivittämänä syntyi Vappuradio, jonka toteutimme tehokkaan tuotantotiimin kanssa alle kahdessa viikossa. Saatoimme muuten vahingossa synnyttää tradition, sillä toiveita jatko-osasta on jo esitetty.

Konkreettisempia tekoja ovat olleet ergonomian kuntoon saattaminen kotona järjestämällä työtarvikkeille kotiinkuljetuksen, kuukauden taukojumppakokeilu ja vinkit etätyöpäivän jaksottamiseen.

Opit, vai onko niitä?

Lähtökohtana tekemisessämme on asiakkaiden ja henkilöstön tyytyväisyys sekä toiminnan jatkuvuus. Tilanteen edettyä ja etätyöskentelyn ollessa “uusi normaali” keskustelemme edelleen viikoittain, onko tilanne muuttunut tai onko jotain mitä voisimme parantaa. Myös asiakkaiden kanssa kommunikoidaan aktiivisesti, kuten yleensäkin.

Me kaikki sopeudumme muutoksiin eri tavoin. Osalla haasteet syntyvät etätyön yhdistämisestä lasten etäkouluun, osalla työyhteisö voi olla ainut sosiaalinen verkosto tässä hetkessä. On sanomattakin selvää, että kokemus on vaikuttanut meihin kaikkiin eri tavoin. Olemme kuitenkin pyrkineet luomaan kulttuurin, jossa jokainen voi aidosti olla oma itsensä ja tunteet saa näyttää. Se vahvistaa meitä entisestään, kun jokin päivä palaamme takaisin toimistolle.

En osaa sanoa, mitä tulemme tästä oppimaan. Varmasti jotain itsestämme, siitä mikä on tärkeää, tai mihin me työyhteisönä pystymme. En kuitenkaan lähtisi kirjoittamaan tämän ajanjakson perusteella teesejä tai julistuksia siitä, kuinka me ihmiset (tai organisaatiot) olemme nyt entistä parempia. Selviämme, koska olemme aina selvinneet. Olemmeko parempia? Emme välttämättä. Se, mitä toivon tämän kokemuksen meihin jättävän, on inhimillisyys ja ymmärrys toisiamme kohtaan. Olemme jakaneet kokemuksen, jota tuskin kukaan meistä tulee koskaan unohtamaan.

Työterveyslaitos on avannut huhtikuussa sivuston, jossa seurataan suomalaisten yritysten arkea poikkeustilanteessa. Olemme mukana! Katso video.

Elisa Hub julkaisi meistä maaliskuussa jutun onnistumisestamme etätöihin siirtymisessä.

Linda Strömsten, Marketing & Communications, Profit Software

News

Profit Software ranked number 120 on the Tivi 250 list

Tietoviikko has published its yearly report on Finland’s 250 largest ICT companies. It states that ICT sector has grown rapidly; one sign was that minimum revenue limit in order to get to the list was 10.4M euros when it last year was 9.1M euros. The average turnover...

Profit Software rebrands as Evitec to support Nordic expansion

Profit Software is a leading provider of system solutions and consulting services to the Nordic financial service industry. It also offers analytics and information management services across multiple industries. The company is now starting a major rebranding project...

Blog

The development path of an initial idea into a new functionality

In the beginning, there is an initial idea. A fragment of a phrase from a conversation suddenly springs to mind. A question to colleagues, "has this ever come up with your client?". And in no time, we are in full swing at work, conceptualizing a new functionality! The...

System renewal – an upgrade in technology or also something else?

When discussing a system renewal, hot topics are amongst other digitalization, automation, conversions, and migration. And nothing wrong with these, all important factors ensuring the new system operates as whished and delivers the expected benefit. But will a system...

Tuotekehitystä ketterästi ja yhdessä oppien

Tässä sisältösarjassa tuomme esille Profit Softwaren eri kehittäjätiimejä. Nyt esittelyvuoron saa Mikan ja Teron johdolla tuotetiimimme, joka on erikoistunut Profit Life & Pension -järjestelmään tunnetussa ja pitkäaikaisessa finanssialan asiakkuudessamme. Mika...