Alanvaihtajina IT-alalla

Mar 21, 2022 | Blog, People

Annika (Product Manager), Maija (Project Manager) ja Elka (Solution Analyst) ovat viihtyneet Profit Softwarella.

Haastattelimme kolmea, jo pitkän uran vakuutus- ja pankkialalla työskennellyttä profitlaista: Annikaa, Elkaa ja Maijaa. Annikalla ja Elkalla on takanaan parisenkymmentä vuotta työskentelyä vakuutusalalla, Maijalla on pitkä kokemus pankkimaailmasta. Alanvaihtajina heillä on merkittävä valttikortti hihassaan.

Kaikki heistä tekevät työkseen jotain muuta kuin koodaamista. 

— Olen aina ollut utelias kokeilemaan kaikkia uusia järjestelmiä ja sovelluksia, Annika kertoo. — En todellakaan ole koodari, hän sanoo ja nauraa lämpimästi. 

— Ei tarvitse olla devaaja, että voi olla IT-alalla, Maija jatkaa. — Aika sinnikkäästi istuu ehkä mielikuva siitä, että IT-talossa oltaisiin vain aamusta iltaan nenä kiinni koneessa ja juodaan energiajuomaa, vaikka erilaisia rooleja on laajasti tarjolla aina analysteista projektipäälliköihin, hän jatkaa.

 

Profit Softwarella pääsee vaikuttamaan vakuutusyhtiöiden käyttämiin, yhteiskunnallisesti merkittäviin järjestelmiin 

Annika työskentelee Profit Softwarella Profit Life & Pension -ratkaisun, eli PLP:n parissa Product Managerina. Kyseessä on henki- ja eläkevakuutusratkaisu, joka sisältää keskeiset liiketoimintaprosessit mukaan lukien vakuutustuotehallinnan, myynnin, palvelut ja korvausten käsittelyn. Profit Softwaren järjestelmien kautta hallitaan noin miljoonaa vakuutusta ja hallinnoidaan 20 miljardin euron arvosta varallisuutta. 

Annika on ehtinyt nähdä, kuinka digitaalisuus on tullut osaksi vakuutusalan liiketoimintoja uusista myyntikanavista vakuutusten käsittelyyn ja asiakaspalvelukanaviin. Se on myös herättänyt Annikan uteliaisuuden. 

— Mahdollisuudet digitaalisissa palveluissa ovat jopa äärettömät, Annika sanoo. — Aina kuitenkin tarvitaan ihmisiä rakentamaan tiedon ympärille järkevät rakenteet ja prosessit. Ratkaisun tulee ohjata käyttäjäänsä. Profit Softwarella on valtavan hienoa nähdä läheltä kehityksen vaiheet aina toiminallisuuksien miettimisestä käyttäjän huomioimiseen ja testaamiseen. Kunnioitukseni toiminnallisuuksia miettiviä analysteja kohtaan, kuten Elkaa, on kasvanut valtavasti, sillä heidän tehtävänsä on nähdä kokonaisuus, Annika iloitsee. 

Elka tuli töihin Profit Softwarelle Solution Analystiksi Annikan suosituksesta.

— IT-talossa pääsee kehityksessä pureutumaan pikkuhiljaa syvemmälle, ja mitä syvemmälle pääsee, sen enemmän pystyy myös analystina vaikuttamaan siihen, miten kehitettävä järjestelmä toimii, Elka sanoo. — On valtavan paljon hyötyä siitä, että on ollut erilaisten järjestelmien käyttäjänä vakuutus- ja korvauspuolella, koska sitä kautta pystyy miettimään, miten asioita kannattaa kehitettävässä ratkaisussa tehdä. 

Project Managerina työskentelevä Maija komppaa Annikan ja Elkan huomioita.

— Järjestelmiä olisi tärkeä suunnitella siten, että käyttäjät ovat mukana suunnittelutyössä, hän sanoo. — Ei mennyt vuosien pankkiosaaminen hukkaan alanvaihdosta tehdessä.

Vakuutuksia ja varallisuutta käsittelevät järjestelmät ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Niiden toimivuuden ja vakauden varmistaminen on yksi tärkeimpiä asioita kehittäjilleen.

— Kun asiat sujuvat, sitä ei aina hoksaakaan, miten tärkeitä laadukkaat järjestelmät ovat, monesti huomataan vain, kun jokin palvelu kaatuu, Maija sanoo.

Elka nyökyttelee: 

—Kaikessa on aina takana järjestelmä, mobiilipankissa, vakuutuspalvelussa, kaikessa. Mitä enemmän niiden toiminnasta ymmärtää, sen kiinnostavammaksi asia tulee, Elka jatkaa.

 

Turvallinen työympäristö, jossa arvostetaan jokaisen ammattitaitoa 

— Profit Softwarella arvostan kyllä sitä, että keneltä tahansa voi aina kysyä neuvoa tai kuuntelevaa korvaa, jos haluaa pallotella ideoita tai ajatuksia, Annika sanoo. 

— Kun puhuu ääneen toiselle asioita, huomaa monesti myös itse ymmärtävänsä paremmin, Elka jatkaa. 

Annikalla ja Elkalla onkin tapana pohtia yhdessä, miten asioita kannattaisi järjestelmässä kehittää, millaisia reunaehtoja lainsäädäntö määrittelee, mihin tietoa voi tallentaa tai onko jokin prosessi looginen käyttäjän kannalta. 

— Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, Maija miettii. — Itsekin kyselen paljon asioita muilta. Jos määrittelyt ovat pielessä, voiko tulla hyvää lopputulostakaan? 

— Ei mitään paineita! Elka huudahtaa ja nauraa. 

— Tiimissä tehdään yhdessä hyvää työtä kehittäjien kanssa, ja siinä auttaa kyllä, että on niitä erilaisia näkökulmia, joista tarkastella samaa asiaa, Maija jatkaa. — Myös uuden ihmisen antama palaute ratkaisusta on siinä mielessä arvokasta, että kun järjestelmää ei vielä osaa käyttää, huomaa erityisen hyvin ne kohdat, jotka vaativat vielä kehitystä. 

— Minulle tuli Profitilla aloittaessa kyllä vahvasti olo, että aidosti välitetään töihin tulleen mielipiteestä ja näkemyksestä, Elka sanoo. — Että kiva kun tulit, ja nyt me halutaan kertoa sinulle, mitä me tehdään ja keitä me ollaan, hän jatkaa. 

— Olen iloinen, että meillä on myös monenikäisiä ihmisiä töissä, Annika jatkaa. — On valtavan suuri rikkaus, että samassa työyhteisössä on muitakin kuin yhdenikäisiä ihmisiä, ei tule pelkoa, että lukittuisi vain omiin ajatuksiinsa. Nuoren ihmisen äitinä olen iloinen ja kiitollinen siitäkin, että on työpaikkoja, jotka ottavat niin hyvin nuoria, uraansa aloittelevia työntekijöitä töihin. 

Maija jatkaa: 

— Diversiteetti on tärkeää. Täällä tuntuu tosiaan siltä, että arvostetaan ennen kaikkea ihmisen tietoa ja osaamista. Profitilla annetaan myös terveet raamit työelämälle. Mietitään, miten ihmiset saadaan jaksamaan tehdä pitkiä työuria, ja sitä kautta tulee se inhimillisyys, ettei vaadita kohtuuttomia asioita keneltäkään, Maija toteaa. 

— Kaikki ihmiset otetaan sydämellisesti vastaan, Elka päättää. 


Kiinnostuitko urasta Profit Softwarella tai onko alanvaihto ajankohtaista? Tutustu avoimiin paikkoihimme urasivuillamme.

#WeAreProfitSoftware 

 

Lue myös:

Profit Software – finanssi-it:n aallonharjalla

Me tarjoamme turvallisen alun tech-uraansa aloitteleville

Lähes 24 kuukautta etätöissä – mikä on muuttunut?

News

Profit Software ranked number 120 on the Tivi 250 list

Tietoviikko has published its yearly report on Finland’s 250 largest ICT companies. It states that ICT sector has grown rapidly; one sign was that minimum revenue limit in order to get to the list was 10.4M euros when it last year was 9.1M euros. The average turnover...

Profit Software rebrands as Evitec to support Nordic expansion

Profit Software is a leading provider of system solutions and consulting services to the Nordic financial service industry. It also offers analytics and information management services across multiple industries. The company is now starting a major rebranding project...

Blog

The development path of an initial idea into a new functionality

In the beginning, there is an initial idea. A fragment of a phrase from a conversation suddenly springs to mind. A question to colleagues, "has this ever come up with your client?". And in no time, we are in full swing at work, conceptualizing a new functionality! The...

System renewal – an upgrade in technology or also something else?

When discussing a system renewal, hot topics are amongst other digitalization, automation, conversions, and migration. And nothing wrong with these, all important factors ensuring the new system operates as whished and delivers the expected benefit. But will a system...

Tuotekehitystä ketterästi ja yhdessä oppien

Tässä sisältösarjassa tuomme esille Profit Softwaren eri kehittäjätiimejä. Nyt esittelyvuoron saa Mikan ja Teron johdolla tuotetiimimme, joka on erikoistunut Profit Life & Pension -järjestelmään tunnetussa ja pitkäaikaisessa finanssialan asiakkuudessamme. Mika...