Case Valtiokonttori: Uuden vakuushallintajärjestelmän kehitys ketterin menetelmin

Aug 19, 2020 | Finance, News

Viime kesänä Valtiokonttori valitsi Profit Softwaren lainojen vakuushallintajärjestelmänsä toimittajaksi. Uudella järjestelmällä hallinnoidaan valtion myöntämien lainojen ja korkotukien vakuuksia sekä valtiontakauksia.

Kuvassa: Elina Vanhanen, Valtiokonttori. ”Maaliskuusta lähtien tiimi on työskennellyt etänä. Elina Vanhasen mukaan se on vaikuttanut kokonaisuuteen yllättävän vähän, koska yhteistyön pohja ja käytännöt luotiin jo viime vuoden puolella projektin alkaessa.”

Projektivaatimukset syntyivät aikoinaan esiselvityksen yhteydessä.

-Jos pohdimme tarpeitamme pari vuotta sitten ja tarpeitamme nyt, niin toimintatapamme ovat muuttuneet ja kehittyneet. Olemme siirtyneet kohti sähköistä maailmaa ja se on osaltaan vaikuttanut siihen, miten projektissa on tehty asioita, kertoo työskentelyssä tiiviisti mukana ollut Valtiokonttorin rahoitusasiantuntija Elina Vanhanen.

Kun kyseessä on toimija, joka vastaa valtion lainanotosta, kassavarojen sijoittamisesta ja valtionvelan riskienhallinnasta, on asioita tarkasteltava monesta suunnasta. Itse järjestelmä hallinnoi vakuuksia ja valtiontakauksia, joten heti alkuun oli rajattava se, mitä järjestelmässä näkyy.

-Joka toinen viikko pidettävissä demoissa olemme käyneet hyvää keskustelua siitä, miltä asioiden pitäisi järjestelmässä näyttää ja mitä toiminnallisuuksia sen tulisi sisältää. Olemme esittäneet näkemyksiämme ja Profit Softwaren tiimi on kyllä todella hyvin napannut ajatuksistamme kiinni, jatkaa Vanhanen.

Liiketoimintatarpeiden ymmärrys keskiössä

-Liiketoimintamme ei ole suoraviivaisinta. Esimerkkinä voisin mainita, että tarvitsemme järjestelmään vakuustietoja lainoista, joita emme edes hallinnoi, mutta joille on myönnetty valtion täytetakaus, sanoo Vanhanen.

Uuden järjestelmän myötä on otettu digiloikka. Tiedot syötetään järjestelmään kertaalleen ja rajapinnat toimivat mainiosti, esimerkiksi rasitustodistus saadaan haettua suoraan kohteelta.

-Kun avasin ensimmäistä kertaa järjestelmän, muistan olleeni hämmentynyt. Vaikutelma oli kuitenkin selkeä ja pääsin melko nopeasti toimintalogiikkaan kiinni. Käyttöömme tulee syksyllä reaaliaikainen ja ylläpidettävä järjestelmä, toteaa Vanhanen.

Pala kerrallaan eteenpäin

Projektia on edistetty ketterän kehityksen menetelmin, kahden viikon sprinteissä. Tämä on toiminut hyvin, kun ottaa huomioon projektin laajuuden.

-Järjestelmästä on tullut tämä juuri sen ansiosta, että olemme käyneet vuoropuhelua ja kehitystä on tehty osissa. Tämä on helpottanut myös testaamista, kun olemme koko ajan nähneet järjestelmän kehittymisen. Palavereissa olemme voineet keskustella hyvässä hengessä ideoista ja näkemyksistä. Kun olemme esittäneet toiveita, miten jonkin asian pitäisi toimia, niin se on todella hyvin osattu Profit Softwaren kehittäjien toimesta kääntää tekniseksi toteutukseksi, tiivistää Vanhanen.

Mikä on ollut se kaikkein parhain asia projektissa?

-Me ollaan saamassa oikein hyvä lopputulos ja kaikki tehty työ kantaa hedelmää, summaa Vanhanen.

Lue lisää Profit Softwaren antolainausratkaisusta.

Valtiokonttori palvelee valtionhallintoa, kansalaisia, kuntasektoria, yhteisöjä ja yrityksiä. Virasto perustettiin 1876 ja se työllistää noin 260 henkilöä.

Profit Software on finanssialalle järjestelmäratkaisuja ja konsulttipalveluita toimittava yritys. Yritys perustettiin vuonna 1992. Toimistot sijaitsevat Espoossa, Tampereella, Porissa, Lahdessa, Tallinnassa ja Tukholmassa. Työllistämme reilut 230 henkilöä.

News

Profit Software ranked number 120 on the Tivi 250 list

Tietoviikko has published its yearly report on Finland’s 250 largest ICT companies. It states that ICT sector has grown rapidly; one sign was that minimum revenue limit in order to get to the list was 10.4M euros when it last year was 9.1M euros. The average turnover...

Profit Software rebrands as Evitec to support Nordic expansion

Profit Software is a leading provider of system solutions and consulting services to the Nordic financial service industry. It also offers analytics and information management services across multiple industries. The company is now starting a major rebranding project...

Blog

System renewal – an upgrade in technology or also something else?

When discussing a system renewal, hot topics are amongst other digitalization, automation, conversions, and migration. And nothing wrong with these, all important factors ensuring the new system operates as whished and delivers the expected benefit. But will a system...

Tuotekehitystä ketterästi ja yhdessä oppien

Tässä sisältösarjassa tuomme esille Profit Softwaren eri kehittäjätiimejä. Nyt esittelyvuoron saa Mikan ja Teron johdolla tuotetiimimme, joka on erikoistunut Profit Life & Pension -järjestelmään tunnetussa ja pitkäaikaisessa finanssialan asiakkuudessamme. Mika...

Mitä löytyy modernin sopimushoitojärjestelmän ytimestä?

Digitalisaatio on jo monen vuoden ajan ollut kestopuheenaihe vakuutusalalla. Koronaviruksen tuoma paine pystyä palvelemaan asiakkaita etäyhteyksin kiihdytti keskustelua entisestään. Yhtiöt ovatkin viimeistään koronan myötä kehittäneet asiakasrajapinnassa tapahtuvaa...

Alanvaihtajina IT-alalla

Haastattelimme kolmea, jo pitkän uran vakuutus- ja pankkialalla työskennellyttä profitlaista: Annikaa, Elkaa ja Maijaa. Annikalla ja Elkalla on takanaan parisenkymmentä vuotta työskentelyä vakuutusalalla, Maijalla on pitkä kokemus pankkimaailmasta. Alanvaihtajina...