Devaajan päivä

Jul 8, 2020 | Blog, People

Timi Voutilainen on työskennellyt vuodesta 2018 Profit Softwarella devaajana. Hän on valmistunut IT-tradenomiksi vuonna 2019.

Blogisarjassa kerromme, miten PLC-tiimi työskentelee. Nyt ääneen pääsee ohjelmistokehityksen parissa työskentelevä Timi Voutilainen.

 

Aloitin Profit Softwarella ollessani vielä opiskelija. Tällä hetkellä työskentelen Profit Loans & Collaterals* -tiimissä kehittäen nykyaikaista antolainausratkaisua yritysrahoituksen tarpeisiin. Kuulostaako äkkiseltään monimutkaiselta? Tiedän kyllä tunteen. Vaikka ajatus finanssiohjelmistojen maailmaan hyppäämisestä saattaa monesta tuntua pelottavalta, olen huomannut, että tekniset perustaidot ja halu oppia uutta ovat tärkeimpiä ominaisuuksia, joilla pääsee eteenpäin, oman tiimin tukemana tietenkin.

On valtavan paljon asioita, joita ei missään koulussa opeteta, ja toisaalta devaajana oppii myös pankki- ja vakuutusmaailmasta aika paljon, kuten itse olen oppinut PLC-tiimissä työskennellessäni. Alkuun pääsee, kun osaa ja haluaa oppia, sekä ymmärtää teknisen kielen konsepteja. Esimerkiksi C# tai Java ovat hyviä ensimmäisiä kieliä opetella.

Työuran alussa pyrimme aina uusien työntekijöiden kanssa tarjoamaan tukea tiiviin tiimityöskentelyn, mentoroinnin ja parikoodauksen avulla. Haluamme, että jokainen saisi hyvän startin kehitystyöhön, eikä tarvitse yksin lähteä syvään päähän koodaamaan. Opiskelija-aikanani arvostin myös joustavuutta työaikojen ja tuntimäärien suhteen, ja tämä pätee toki myös muissa elämäntilanteissa, kuten isyysvapaissa. Pääasia on, että kommunikoi ajoissa tiiminsä kanssa, niin yleensä asiat ovat aina järjestettävissä.

PLC-tiimissämme työskentelee monenlaisia ihmisiä, opiskelijoista jo valmistuneisiin, perheellisiin ja seniorikoodareihin, joilta varsinkin me vähän nuoremmat saamme tietoa ja tukea sitä kaivatessamme. Monipuolisuus on hienoa.

Ohjelmistoalalla työskennellessä on hyvä myös ymmärtää, että uutta opittavaa tulee säännöllisesti. Kehitystyössä onkin hyvä olla oma-aloitteinen ja pyrkiä itse selvittämään asioita, ja myös haluta kehittää itse omaa osaamistaan. Ongelmanratkaisukyvyistä on hyötyä. Omalta tiimiltä voi aina kysyä ja hakea neuvoja, mikäli itse ei jotakin saa selville, sekin on osa ammattitaitoa tunnistaa, milloin kannattaa hakea neuvoa. Auttamisen kulttuuri ja yhdessä tekeminen ovat Profit Softwarella arvostettuja asioita. Myös asiakkaamme pitävät siitä, että kommunikaatio toimii, että kysytään mieluummin kuin ihmetellään, ja toisaalta myös tuodaan aktiivisesti omia ideoita ja näkemystä esille.

 

PLC-tiimissä työskentelee yhteensä 12 henkilöä. Tässä heistä muutama.

Tyypillinen päiväni devaajana on esimerkiksi seuraavanlainen:

9:00-9:15 Tiimissäni on 12 kehittäjää ja joka aamu pidetään daily, jossa kukin käy nopeasti läpi mitä on tehnyt, mitä tekee seuraavaksi ja onko ollut haasteita, joihin kaipaa apua. Hieman pidemmässä, joka toinen viikko pidettävässä Sprint planningissa puolestaan suunnitellemme, mitä teemme seuraavat kaksi viikkoa. Lopulta Sprint reviewssa tarkastellaan tehtyjä ominaisuuksia ja esitellään ne muulle tiimille.

09:15-11:30 Aloitan tekemään uutta toimintoa, jossa lainojen vakuusvajeet näytetään käyttöliittymältä. Välillä pidän kahvitauon. Kun saan käyttöliittymätoteutuksen tehtyä, seuraava vaihe on testaaminen ja koodikatselmointi tiimikaverilta. Viimeksi automaatiotestejä viimeistellessäni huomasin pieniä ongelmia euromäärien vertailussa, koska automaatiotestit eivät suostu käyttämään samaa välilyöntiä – kuka olisi uskonut. Onneksi tämäkin on korjattavissa.

11:30-12:30 Refinement-sessio, jossa käymme läpi uusia toiminnallisuuksia backlogilta. Toiminnallisuuksien kokoluokkia arvioidaan pisteisiin kahdessa 4-6 henkilön ryhmässä. Pisteiden perusteella voimme sprintin alussa arvioida, kuinka paljon saamme tehtyä seuraavan kahden viikon aikana.

12:30-13:00 Lounastauko

13:00-14:00 Panttikirjojen hakeminen ei toimi oikein käyttöliittymältä, panttikirjat tulevat väärässä järjestyksessä. Korjaan tämän.

14:15-15:30 Kahvitauon jälkeen jatkan toiminnon tekemistä, tällä kertaa backend-toteutusta. Toteutus on yksinkertainen, jonka jälkeen testaan, että toteutukset toimivat yhdessä.

15:30-17:00 Aloitan jo tekemään uutta toiminnallisuutta: On Demand LTV-laskentaa. Toiminnallisuudessa lasketaan lainan LTV-vakuusarvo uudelleen, kun vakuuden arvoa tai tilaa muutetaan. Kyseessä on aika iso kokonaisuus, joten tämän valmiiksi saamiseen menee pari henkilötyöpäivää. Välillä eri toiminnallisuuksien ja ominaisuuksien kehitys menee hieman lomittain, sen mukaan miten testaaminen ja katselmointi etenee ja millaisia bugeja kenties tulee vastaan. Tiimikaverini alkaa sitten tekemään toiminnoille automaatiotestejä sekä yksikkötestejä.

17:00 Työpäiväni päättyy tällä kertaa täsmällisesti kello viiteen. Toisinaan hyvä flow venyttää työpäivääni, tai projektin kiireellisyys vaatii venymistä iltatöiden puolelle, mutta vastaavasti sitten voi itse lähteä toisena päivänä aiemmin tai tulla myöhemmin töihin. Pääasia, että sovituista asioista ja palavereista pidetään kiinni. Hyvä tiimihenki ja myös asiakkailta saatu kiittävä palaute motivoi eteenpäin.


Lue myös PLC-tiimistä kertovat muut blogijutut:

Sovellusarkkitehti maalaa ison kuvan

Verify Ketju Action When Adding Jalkipanttis*

Profit Loans & Collaterals – 300 tuntia viikossa

Takki auki kooditiistaihin

Kiinnostuitko työskentelystä Profit Softwarella? Tutustu urasivuihimme ja avoimiin työpaikkoihimme Espoossa, Tampereella, Porissa, Lahdessa, Tallinnassa tai Tukholmassa!

*) Profit Lainat ja Vakuudet (PLC) on antolainauksen ja vakuushallinnan elinkaarijärjestelmä, joka soveltuu parhaiten suomalaisen yritysrahoituksen tarpeisiin. Ratkaisu koostuu moduuleista, jotka kattavat rahoituksen koko elinkaaren. Näillä moduuleilla hallinnoidaan lainoja ja vakuuksia sekä luottopäätöksiä ja luottoriskilaskelmia. Teknologioista käytössä ovat mm. React, .NET, Azure, SQL Server ja Rest API.

News

Profit Software rebrands as Evitec to support Nordic expansion

Profit Software is a leading provider of system solutions and consulting services to the Nordic financial service industry. It also offers analytics and information management services across multiple industries. The company is now starting a major rebranding project...

Blog

Tuotekehitystä ketterästi ja yhdessä oppien

Tässä sisältösarjassa tuomme esille Profit Softwaren eri kehittäjätiimejä. Nyt esittelyvuoron saa Mikan ja Teron johdolla tuotetiimimme, joka on erikoistunut Profit Life & Pension -järjestelmään tunnetussa ja pitkäaikaisessa finanssialan asiakkuudessamme. Mika...

Mitä löytyy modernin sopimushoitojärjestelmän ytimestä?

Digitalisaatio on jo monen vuoden ajan ollut kestopuheenaihe vakuutusalalla. Koronaviruksen tuoma paine pystyä palvelemaan asiakkaita etäyhteyksin kiihdytti keskustelua entisestään. Yhtiöt ovatkin viimeistään koronan myötä kehittäneet asiakasrajapinnassa tapahtuvaa...

Alanvaihtajina IT-alalla

Haastattelimme kolmea, jo pitkän uran vakuutus- ja pankkialalla työskennellyttä profitlaista: Annikaa, Elkaa ja Maijaa. Annikalla ja Elkalla on takanaan parisenkymmentä vuotta työskentelyä vakuutusalalla, Maijalla on pitkä kokemus pankkimaailmasta. Alanvaihtajina...

Me tarjoamme turvallisen alun tech-uraansa aloitteleville

Alkuvuoden 2022 aikana olemme saaneet yli kaksisataa työhakemusta juniorpositioihin eri paikkakunnille. Loistavista hakijoista valitsemme keväällä aloittamaan eri tiimeissämme toistakymmentä nuorta osaajaa. Meillä on kokemusta jo useiden vuosien ajalta uraansa...

Profit Software tarjoaa monipuolisia haasteita junior-kehittäjille

Ilmari tuli Profit Sofwarelle töihin vuoden 2021 toukokuussa. Hän on opiskellut Lappeenrannan yliopistossa tuotantotaloutta, pääaineenaan data-analytiikka päätöksenteossa. Etsiessään kesätöitä hän löysi Profit Softwaren työpaikkailmoituksen ja kiinnostui lukemastaan....