Osallistuimme viime viikolla kollegani kanssa Alma Median järjestämään Vuoden työnantajabrändi 2020 -tapahtumaan. Palkintoja enemmän mieleeni jäivät puheenvuorot, erityisesti Juha Äkräksen (Hintsa Performance) sanat tulevaisuuden yrityskulttuurin rakennusaineista. Toteamukset siitä, kuinka ”kokonaisuus syntyy psykologisesti vahvoista tiimeistä” ja ”yritys kasvaa ihmisten kasvun mukana” saivat minut ajattelemaan edelleen työyhteisön muodostumista. Yrityskulttuuri ja työyhteisö ovat ainakin minulle kaksi eri asiaa: kulttuuri pitää sisällään esimerkiksi arvot, työskentely- ja johtamistavat – yrityksen ytimen, kun työyhteisö heijastaa enemmänkin sitä porukkaa, joka on konkreettisesti samassa toimistossa kanssani.

Yhteisö syntyy yksilöistä, ja yksilöiden halusta olla mukana rakentamassa yhteistä kulttuuria. Henki ja fiilis eivät siis synny annettuna, vaan jokainen meillä työskentelevä ja meillä aloittava uusi työntekijä tuovat oman panoksensa yhteisöön. Teoissa se tarkoittaa sitä, että jos haluat edistää yhteisiä kahvihetkiä, mene kahville ja kutsu kollegoita mukaasi tai jos vastaavasti haluat tutustua uuteen kollegaan, kutsu hänet lounaalle. Yhteisön syntyminen vaatii proaktiivisuutta puolin ja toisin.

Kaikki eivät välttämättä halua kuulua yhteisöön, ja sekin on ok. Osa haluaa tulla töihin, tehdä työnsä hyvin ja lähteä kotiin. Hyvän työyhteisön syntyminen ei välttämättä vaadi vapaa-ajanviettoa viikoittain, mutta se vaatii tekoja. Sitä, että jokainen laittaisi edes jollain tavalla itsensä likoon työpaikalla: sanomalla huomenta kollegalle, avaamalla oven toiselle tai keittämällä sen uuden pannun kahvia.

Hyvä työyhteisö mahdollistaa sen, että voimme keskittyä työhömme ja yhteistyöhön työkaverin kanssa, että meitä tuetaan ja että meihin luotetaan, ettemme ole yksin pulmiemme kanssa. Mitä vahvempi ja hyvinvoivempi yhteisö meillä on, sitä enemmän se resonoi positiivisesti ulospäin potentiaalisille työnhakijoille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneillemme.

Eräs äskettäin aloittanut kollega sanoi viihtyvänsä meillä hyvin, koska voi olla täällä oma itsensä. Ja siinä on muuten avainsana: kenenkään ei pidä muuttua työyhteisön takia, mutta jos olemme edes pikkiriikkisen haavoittuvaisia ja uskallamme laittaa itsemme peliin (tässä kohdin vahva suositus Houstonin yliopiston professorin, Brené Brownin, ajatuksiin tutustumiseen), saatamme saada enemmän kuin ikinä uskoimmekaan: työyhteisön, johon aidosti haluamme kuulua.

Linda Strömsten, Marketing & Communications, Profit Software