Moderni pilvi meets finanssimaailma

Sep 29, 2020 | Finance, News

Syyskuun alussa julkaistun Gartnerin Cloud Infrastructure and Platform Services -tutkimuksen* mukaan Amazonin AWS (Amazon Web Services) on maailman johtava pilvipalveluiden tarjoaja. Heti perässä tulevat Microsoft (Azure) ja Google (Google Cloud Platform).

Me Profit Softwaressa laajennamme osaamistamme jatkuvasti kaikkien kolmen palveluntarjoajan osalta, mutta tämä tarina ja nämä kokemukset liittyvät AWS:ään ja erityisesti sen tarjoamiin serverless-palveluihin. Tarinan keskiössä ovat pilvipalveluiden hyödyt, hyppysellinen finanssialaa ja kokeneet kehittäjämme Porista.

Finanssiala ottaa maltillisia askeleita kohti pilvipalveluita

Aleksi Grym (digitalisaatiosta vastaava johtaja Suomen Pankissa) pohti viime vuonna blogissaan pilvipalveluiden käyttöä finanssialalla**. Grymin arvion mukaan käyttö on Suomessa vielä rajallista, eikä palveluita hyödynnetä pankkien ydintoiminnoissa, vaan lähinnä tukitoiminnoissa. Profit Softwaren kehittäjät Niko Erkintalo ja Jani Ojanen ovat Grymin kanssa samoilla linjoilla. Viimeisimmässä projektissaan molemmat pääsivät hyödyntämään AWS:ää ja näkevät sen käytössä paljon etuja.

Pilven ylivoimaisuus, vielä korostetummin serverless-palveluiden osalta, on skaalautuvuudessa. Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi laitevikoihin ja käyttäjämäärien muutoksiin reagoidaan automaattisesti itse palvelun toimesta, eivätkä muutokset ole parhaimmassa tapauksessa loppukäyttäjän havaittavissa. Palvelimettomuudessa on myös se hyöty, ettei tarvitse pystyttää palvelimia, hallinnoida sovellusasennuksia eikä päivittää käyttöjärjestelmiä.

-Etuna on lisäksi ympäristön toistettavuus mahdollisessa hätätilanteessa tai esimerkiksi ympäristöjen monistamisessa erilaisiin testikäyttöihin, sanoo Erkintalo.

-AWS:n puolella tämä on toteutettu CloudFormation-palvelun avulla, joka mahdollistaa sen, että kaikki rakennettua palvelua ja siihen liittyvää ”infraa” kuvaava tieto (=koodi) saadaan kaikkien kehittäjien saataville ja osaksi automatisoitua julkaisuprosessia, kertoo Ojanen.

Pilven osalta ei voi jättää mainitsematta jatkuvien kustannusten skaalautuvuutta eli maksetaan siitä, mitä käytetään. Myös infrastruktuurin hallinta on helpompaa, vaikka usein konesalit onkin ulkoistettu.

Developer experience vol 2.

Pilvipalvelut eivät välttämättä vaadi isoja muutoksia kehitystyössä. AWS:ssä voidaan toteuttaa sovelluksia serverless-palveluina (Lambdoina) ja samalla pitäytyä meille tutussa viitekehyksessä, esimerkiksi .NET Coressa.

Molemmat ovat sitä mieltä, että AWS:n työkalupakki on kohtuullisen laaja ja tietoa on saatavilla, joskus jopa liiankin paljon. Esimerkiksi CloudFormation on hyödyllinen, mutta sen oppiminen ja ymmärtäminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

-AWS antaa vaihtoehtoja tekemiseen ja tarjoaa moninaisia palveluita sovellusten ja niiden vaatiman infrastruktuurin kehittämiseen. Kun kaikki palvelut on keskitetty saman kokonaisuuden alle, niin se sujuvoittaa tekemistä, toteaa Ojanen.

-Sanoisin, että kokonaisuudessaan mun personal experience on hyvä, tiivistää Erkintalo.

 

Kiinnostuitko Profit Softwaren tarjoamista palveluista? Ota yhteyttä sales@profitsoftware.com.

Tutustu aiempiin projekteihimme.

*) AWS Named as a Cloud Leader for the 10th Consecutive Year in Gartner’s Infrastructure & Platform Services Magic Quadrant

**) Pilvipalveluiden käyttö yleistyy finanssialalla (julkaistu 22.11.2019)

News

Profit Software ranked number 120 on the Tivi 250 list

Tietoviikko has published its yearly report on Finland’s 250 largest ICT companies. It states that ICT sector has grown rapidly; one sign was that minimum revenue limit in order to get to the list was 10.4M euros when it last year was 9.1M euros. The average turnover...

Profit Software rebrands as Evitec to support Nordic expansion

Profit Software is a leading provider of system solutions and consulting services to the Nordic financial service industry. It also offers analytics and information management services across multiple industries. The company is now starting a major rebranding project...

Blog

The development path of an initial idea into a new functionality

In the beginning, there is an initial idea. A fragment of a phrase from a conversation suddenly springs to mind. A question to colleagues, "has this ever come up with your client?". And in no time, we are in full swing at work, conceptualizing a new functionality! The...

System renewal – an upgrade in technology or also something else?

When discussing a system renewal, hot topics are amongst other digitalization, automation, conversions, and migration. And nothing wrong with these, all important factors ensuring the new system operates as whished and delivers the expected benefit. But will a system...

Tuotekehitystä ketterästi ja yhdessä oppien

Tässä sisältösarjassa tuomme esille Profit Softwaren eri kehittäjätiimejä. Nyt esittelyvuoron saa Mikan ja Teron johdolla tuotetiimimme, joka on erikoistunut Profit Life & Pension -järjestelmään tunnetussa ja pitkäaikaisessa finanssialan asiakkuudessamme. Mika...