Virtuaalinen työhaastattelu – kuinka ensivaikutelma luodaan

May 8, 2020 | News, People

Siirtyminen toimistoilta etätyöskentelyyn on tuonut muutoksia myös rekrytointiin, tai ainakin siihen, miten työhaastattelut pidetään. Kun ensivaikutelma luodaan yleensä kasvotusten, olemme nyt tilanteessa, jossa ensimmäinen kysymys saattaa olla “Toimiiko kamera, näetkö minut?” tai ”Onko mikrofonisi mykistetty?”

Kuinka ensivaikutelma luodaan virtuaalisesti?

-Teknisillä asioilla on toki tärkeä rooli ja siksi haastateltavan kannattaakin valmistautua, testata esimerkiksi yhteyden toimivuus, kertoo tiiminvetäjä Timo Rantanen.

Tiiminvetäjä Lauri Oikarinen on samaa mieltä ja jatkaa, etteivät mahdolliset tekniset haasteet kuitenkaan ratkaise sitä, rekrytoidaanko henkilö vai ei.

Yleisesti ottaen työhaastattelusta selviää virallisilla tervehdyksillä (tähän asti kättely, tulevaisuudesta emme tiedä), siistillä pukeutumisella ja valmistautumalla vastaamaan haastattelussa esitettyihin kysymyksiin.

-Tällä hetkellä ohjeistamme työhaastatteluun tulevaa niin, että olisi mukava, mikäli kamera on päällä. Mitään käskyjä emme toki anna, jatkaa HR Manager Sanna Hyvönen.

Miten itse haastattelu, jännittääkö haastateltavia enemmän kuin yleensä?

-Perustuen niihin haastatteluihin, joissa olen ollut mukana, sanoisin, että ihmiset ovat ihan samalla tavoin hermostuneita, kuin he olisivat kasvokkain tapahtuvassa haastattelussa, kommentoi Timo.

-Itseasiassa haastateltavat saattavat olla vähemmän hermostuneita, jatkaa Lauri.

Yrityskulttuurista on pystyttävä viestimään verkossa

Kun työhaastattelu tapahtuu Profit Softwaren toimistossa, näkee haastateltava usein myös nykyisiä profitlaisia. Näissä hetkissä kandidaatti muodostaa mielikuvaansa siitä, minkälainen yritys on kyseessä.

-Se mitä tässä kontekstissa jää puuttumaan, ovat rutiinit ennen ja jälkeen haastattelun. Emme voi hakea kahvikupillista keittiöstä tai nähdä mahdollisia kollegoita käytävässä, sanoo Sanna.

Miten kulttuuri sitten tehdään näkyväksi?

-On erittäin tärkeää, että kaikki haastattelussa olevat ovat omia itsejään, aitoja ja läsnä. Tämä jo osaltaan varmistaa sen, että yrityskulttuurimme välittyy, jatkaa Sanna.

-Sanoisin, että tilanne on haasteellisempi sille, joka hakee paikkaa ja on vaihtamassa työtä. Tämä henkilö ei tiedä yhtään, mihin hän on heittäytymässä, saati sitä, millainen henki meillä on, täydentää Lauri.

Jos nykyinen tilanne pitkittyy, ovat Lauri, Timo ja Sanna sitä mieltä, että kulttuuri pitäisi saada konkreettisemmin esiin. Yksi vaihtoehto voisi olla videot eri toimistoista.

Lopussa on pakko kysyä vielä tärkeä kysymys. Onko ensimmäinen rekrytointi virtuaalisesti jo tehty?

-Tilanne näyttää lupaavalta ja meillä on potentiaalinen rekry olemassa, tiivistää Timo.

Vinkit virtuaalihaastatteluun:

  • Testaa yhteydet
  • Kysy yrityksestä ja tekemisestä rohkeasti
  • Kysy konkreettisia esimerkkejä vaikkapa henkilöstön yhteisestä tekemisestä ja aktiviteeteistä
  • Valmistaudu kertomaan itsestäsi, osaamisestasi ja millaiseen työyhteisöön sinä haluat kuulua

Tutustu Profit Softwaren avoimiin työpaikkoihin.

News

Profit Software ranked number 120 on the Tivi 250 list

Tietoviikko has published its yearly report on Finland’s 250 largest ICT companies. It states that ICT sector has grown rapidly; one sign was that minimum revenue limit in order to get to the list was 10.4M euros when it last year was 9.1M euros. The average turnover...

Profit Software rebrands as Evitec to support Nordic expansion

Profit Software is a leading provider of system solutions and consulting services to the Nordic financial service industry. It also offers analytics and information management services across multiple industries. The company is now starting a major rebranding project...

Blog

Migration, like fitting a cube through a round hole

When an insurer plans a system renewal, the primary focus is usually on how the new system supports needs today and in the future. However, few insurance companies start from scratch. Especially within life insurance, policies may be older than 50 years. Therefore,...

The development path of an initial idea into a new functionality

In the beginning, there is an initial idea. A fragment of a phrase from a conversation suddenly springs to mind. A question to colleagues, "has this ever come up with your client?". And in no time, we are in full swing at work, conceptualizing a new functionality! The...

System renewal – an upgrade in technology or also something else?

When discussing a system renewal, hot topics are amongst other digitalization, automation, conversions, and migration. And nothing wrong with these, all important factors ensuring the new system operates as whished and delivers the expected benefit. But will a system...